Γραμμή Ν1 : Άλλη μια πληγή των συγκοινωνιών

Προβληματική χαρακτηρίζεται η νυχτερινή (όχι μόνο) συγκοινωνιακή κάλυψη της Θεσσαλονίκης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πλειοψηφία των γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης εκτελούν το τελευταίο δρομολόγιο τα μεσάνυχτα, ενώ οι «άτυχοι» που μένουν στα προάστια της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται το αργότερο στις 23:00!

Για τους τυχερούς που μένουν στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα κοντά στην χάραξη της Ν1, υπάρχει η πολύπαθη γραμμή αυτή για να τους εξυπηρετήσει… Αν και λόγος ίδρυσης της, ήταν η βραδινή εξυπηρέτηση του Αεροδρομίου, του Ν.Σ.Σ. αλλά και του ΚΤΕΛ Μακεδονία. σήμερα εξυπηρετεί οποιονδήποτε επιθυμεί να μετακινηθεί τις νυχτερινές ώρες εντός της πόλης. Η αλλαγή αυτή, οφείλεται στην κατάργηση όλων τον μεταμεσονύχτιων δρομολογίων, που μέχρι και τα χρόνια της κρίσης, εκτελούνταν από τις κεντρικές γραμμές, αφήνοντας την δυτική Θεσσαλονίκη χωρίς νυχτερινή συγκοινωνία…Ο διπλασιασμός του εισιτήριου της γραμμής, μερικά χρόνια πριν, δεν απέτρεψε τους επιβάτες να την χρησιμοποιήσουν.

12μετρα… και όποιος χωρέσει…

Το τελευταίο διάστημα θα έχει παρατηρηθεί από τους τακτικούς χρήστες της Ν1, πως συχνά δρομολογούνται μικρά οχήματα (12μ) αντί για αρθρωτά (18μ). Έχουν υπάρξει παρασκευές και Σάββατα όπου όλα τα οχήματα ήταν 12μετρα, Το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα πλέον καθημερινά, οφείλεται στο γεγονός της έλλειψης αρθρωτών οχημάτων. Εκατοντάδες οχήματα παραμένουν μήνες με βλάβες στα αμαξοστάσια του οργανισμού! Φυσικά η έλλειψη των αρθρωτών αντικατοπτρίζεται και την ημερήσια δρομολόγηση, με την κυκλοφορία μικρών λεωφορείων σε όλες τις γραμμές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

30-5-22, Καμάρα : Πλήθος επιβατών προσπαθεί να επιβιβαστεί στο λεωφορείο της Ν1

Λεωφορεία 2ας διαλογής – Υπερφόρτωση λεωφορείων

Παράλληλα υπάρχει η άτυπη απαγόρευση δρομολόγησης οχημάτων leasing στην Ν1, εξ αίτιας του φόβου βανδαλισμών. Βλέπετε, τις ζημίες στα οχήματα leasing τις πληρώνει άμεσα ο ΟΑΣΘ, στην εταιρία ενοικίασης, και συχνά κοστίζουν αρκετά.. Αντίθετα οι ζημίες σε οχήματα του ΟΑΣΘ φτιάχνονται με την μέθοδο «Ράβε-Ξήλωνε» από όμοια παροπλισμένα οχήματα, ενώ μικροζημιές συχνά δεν επισκευάζονται καν!

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των επιβατών, καθώς τα οχήματα δεν χωράνε τους επιβάτες και δεν σταματάνε στις στάσεις (Τόσο με τα 18μέτρα, όσο και με τα 12μετρα). Επιπλέον η καταπόνηση των οχημάτων είναι πολύ μεγάλη καθώς μεταφέρουν πολύ παραπάνω αριθμό επιβατών, από τα όρια, για τα οποία σχεδιαστήκαν. Παράλληλα λόγω του «παστώματος» δημιουργούνται ζημίες στα λεωφορεία, εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης εντώς των οχημάτων.

10-6-22, Καμάρα : Πλήθος επιβατών περιμένει το λεωφορείο το οποίο δεν σταματά αφού είναι ήδη υπερπλήρες

Εισιτήριο? Τι είναι αυτό?

Μηδαμινές είναι καθημερινά οι ακυρώσεις εισιτηρίων στην γραμμή Ν1. Συνολικά οι ακυρώσεις και στα 5 οχήματα της γραμμής δεν ξεπερνούν τις….100… Δυστυχώς δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, η χρήση καρτών απεριορίστων διαδρομών. Να σημειωθεί πως η γραμμή εκτελεί 15 δρομολόγια κάθε νύχτα.

Στην ουσία ο ΟΑΣΘ, «μας κάνει την χάρη» και κρατάει σε λειτουργία μια γραμμή η οποία μόνο χασούρα του δημιουργεί. Φέρει πρακτικά μηδαμινά κέρδη αφού δεν υπάρχουν ακυρώσεις εισιτηρίων, κοστίζει εκατοντάδες λίτρα πετρελαίου καθημερινά, απαιτεί την πληρωμή 5 οδηγών με νυχτερινό ωράριο, επωμίζεται το κόστος των ζημίων στα οχήματα, ενώ τα οχήματα καταπονούνται και χρειάζονται επισκευές. Αν λοιπόν κάποια στιγμή, το μέλλον των γραμμών κριθεί από τον αριθμό των εισιτηρίων, οι αλλαγές στην γραμμή θα είναι δραματικές!

Είσοδος από την 1η πόρτα με έλεγχο!

Παράλληλα με το άνοιγμα της 1ης πόρτας στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, για το οποίο σας ενημερώσαμε πρόσφατα, σε πλήθος γραμμών θα επιχειρηθεί έλεγχος. Διαβάστε αναλυτικά λεπτομέρειες και την άποψη μας στον σύνδεσμο που ακολουθεί. Προφανώς δεν έγινε κανένας έλεγχος, διότι θα ο οδηγός θα βάλει σε κίνδυνο τόσο την ψυχική το ηρεμία όσο και την σωματική του ακεραιότητα…

Η χαρά του κλέφτη…

Τον ατέλειωτο συνωστισμό εκμεταλλεύονται επιτήδειοι οι οποίο ξαφρίζουν τους άτυχους επιβάτες της γραμμής. Τόσο χωρίς να αντιληφθούν όσο και με την χρήση βίας, τα κινητά και τα πορτοφόλια των επιβατών..να κάνουν φτερά.

Μερίδα οδηγών με ντροπιαστικές συμπεριφορές….

  • Ελάχιστοι οδηγοί ξεκινούν την σωστή ώρα από τις αφετηρίες της γραμμής Ν1, αδιαφορώντας πλήρως για τους επιβάτες…
  • Μερίδα οδηγών δεν σταθμεύει στην ρεμίζα της γραμμής Ν1, για να μην επιβιβάσουν κόσμο, αφήνοντας παράλληλα την προμετωπίδα σε «993 – ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ». Άλλοι οδηγοί δεν μπαίνουν καν μέσα στην αφετηρία του ΚΤΕΛ και συνεχίζουν στην οδό Μοναστηρίου (πρώτα δρομολόγια). Στο έργο βοηθούν και οι σεκιουριτάδες που αποτρέπουν τους επιβάτες από την χρήση της γραμμής
  • Οδηγός της Ν1 όταν αποφασίσει να ξεκινήσει από τα ΚΤΕΛ διασχίζει μέχρι την Κολόμβου με σβηστά τα εσωτερικά φώτα του οχήματος….Επιπλέον έχει αλλάξει την πινακίδα προορισμού σε «993 – ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ» έτσι ώστε να δίνει τη εντύπωση ότι το λεωφορείο δεν εκτελεί δρομολόγιο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του thesstrans, o ίδιος δεν θέλει να επιβιβάζει «υποδεέστερους επιβάτες» οι οποίοι επιβιβάζονται συνήθως στο τμήμα ΚΤΕΛ-Κολόμβου.
  • Ο ίδιος οδηγός δεν σταματάει στις στάσεις, δεν επιβιβάζει και αποβιβάζει κόσμο, «κοινώς κάνει ότι του καπνίσει»…
  • Οδηγός της Ν1 βρισκόμενος στην νέα Εγνατία, στο φανάρι της Βούλγαρη, αντί να στρίψει προς Καλαμαριά, συνέχισε ευθεία, από τον δρόμο προς Χαλκιδική, αδιαφορώντας για τους επιβάτες που περίμεναν στις δεκάδες στάσεις μεταξύ Βούλγαρη και αεροδρόμιο, αλλά και για όσους βρίσκονταν μέσα!
  • Οδηγός της γραμμής συλλέγει χαρτόκουτα, λαμαρίνες, και παλέτες τις οποίες μεταφέρει με το λεωφορείο για τα τις πουλήσει…..Για τις πράξεις του χρησιμοποιεί άτομα με μειωμένη αντίληψη, τα οποία και εξυβρίζει.

Υπάρχει πληθώρα περιστατικών, αλλά δημοσιοποιούνται τα σοβαρότερα…

Βέβαια, όταν οι οδηγοί προσπαθούν να «πάρουν με το καλό» τους παραβατικούς επιβάτες, καταλήγουμε στις παρακάτω καταστάσεις…..:

Οργή συναδέλφων – Καταγγελίες και παράπονα επιβατών – Αδιαφορία από τον ΟΑΣΘ

Η συμπεριφορές αυτές, προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση της πλειοψηφίας των συναδέλφων οδηγών, αλλά και των επιβατών του Ν1…Οι κύριοι αυτοί, που εξευτελίζουν το επάγγελμα του οδηγού, πέρα από τους συναδέλφους του σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, ντροπιάζουν το συγκοινωνιακό έργο που με τόσο κόπο προσπαθεί να αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια! Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, πως η περίοδος χαλαρότητας του ιδιωτικού ΟΑΣΘ στα θέματα καταγγελιών, η αδιαφορία των ανωτέρων, και η λογική κάνω ότι μου καπνίσει, περνάει ανεπιστρεπτί! Βέβαια έναν σοβαρό οργανισμό, θα είχε ήδη απολυθεί...Να σημειωθεί πως όλες οι πράξεις είναι καταγεγραμμένες και γνωστές στον ΟΑΣΘ, μέσω του συστήματος τηλεματικής. Με τις ανοχές όλων εντός του ΟΑΣΘ δεν γίνεται απολύτως καμία αλλαγή, και ο ΄΄οδηγός΄΄ συνεχίζει ακάθεκτος να κάνει ΄΄ότι του καπνίσει΄΄.

Απάντηση του ΟΑΣΘ σε καταγγελία

Ν2-Ν3..και υποσχέσεις…

Ήταν πριν 4 χρόνια, τον Μάιο του 2018, όταν προτάθηκαν δύο νέες νυχτερινές γραμμές , οι Ν2 και Ν3. Στην ουσία πρόκειται για κυκλικές γραμμές που θα «κούμπωναν» στην Ν1 για να υπάρχει συνεχής κάλυψη όλης της Μητροπολιτικής περιοχής της πόλης, με μετεπιβιβάσεις. Μέσα στο καλοκαίρι το 2018 θα είχε οριστικοποιηθεί η πρόταση και θα είχε γίνει διαβούλευση με τον ΟΑΣΘ καθώς και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Αρχικά θα λειτουργούσαν πιλοτικά μόνον τα σαββατοκύριακα και αναλόγως της πληρότητάς τους θα ίσχυαν στη συνέχεια και κατά τις καθημερινές.

Η γραμμή Ν2 θα καλύπτει τη δυτική πλευρά της πόλης, θα περνά από την περιοχή της 26ης Οκτωβρίου (περιοχή ΦΙΞ) όπου τα σαββατοκύριακα συγκεντρώνεται πολύς κόσμος λόγω των νυχτερινών κέντρων που υπάρχουν εκεί και στη συνέχεια, μέσω μιας κυκλικής διαδρομής θα διέρχεται από τους δήμους των δυτικών συνοικιών.

Η γραμμή Ν3 θα καλύπτει, επίσης μέσω κυκλικής διαδρομής περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως Χαριλάου, Άνω και Κάτω Τούμπα, Πανόραμα κ.λπ

Βιώσιμη Κινητικότητα

Τον Ιούνιο ο ΟΣΕΘ ετρέξε διαγωνισμό υπέρ της προώθησης της βιώσιμη κινητικότητας, ενώ προωθείται η χρήση των Μ.Μ.Μ. Παράλληλα δράσεις όπως η μέρα/εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητό, η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα που προωθούν την χρήση των Μ.Μ.Μ. έναντι των Ι.Χ. δεν έχουν καμία στήριξη από τα Μ.Μ.Μ. τα οποία παραμένουν αναχρονιστικά. Με καμία ουσιαστική αλλαγή στον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 20 χρόνια (στην ημερήσια και νυχτερινή εξυπηρέτηση), χωρίς διάλογο και προτάσεις με το επιβατικό κοινό, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στην εξυπηρέτηση των επιβατών, χωρίς την πραγματική ύπαρξη λεωφορειολωρίδων, με το πάστωμα εντός των λεωφορείων και τις τεράστιες αναμονές στις στάσεις, ο Έλληνας δύσκολα θα αφήσει το προσωπικό του όχημα. Οι αλλαγές στον συγκοινωνιακό τοπίο επιβάλλονται και η αναθεώρηση των νυχτερινών γραμμών πρέπει να απασχολήσει τον ΟΣΕΘ και κάθε αρμόδιο.

Υπάρχουν λύσεις?

Αρχικά το συγκοινωνιακό δίκτυο της Θεσσαλονίκης χρειάζεται ανασχεδιασμό και επικαιροποίηση. Ουσιαστικές αλλαγές δεν έχουν γίνει εδώ και μια 15ετία, παρά το γεγονός ό,τι η πόλη αναπτύσσεται συνεχώς! Σημαντικά προβλήματα είναι τα εξής :

  • Έλλειψη τοπικών γραμμών, και μάλιστα «κάθετες» στην Θεσσαλονίκη
  • Αραιά δρομολόγια σε προαστιακές γραμμές τα οποία και σταματούν νωρίς
  • Μη κάλυψη περιοχών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια (Πολιτεία,Θέρμη,Περαία)

Βέβαια να αναφέρουμε εδώ πως ο ΟΣΕΘ ήδη μελετάει την ανασύσταση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, συνδυαστικά με το άνοιγμα του μετρό, οπότε δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική τροποποίηση πριν το μετρό. Επίσης να προσθέσουμε πως ο ΟΣΕΘ τα τελευταία χρόνια επεμβαίνει και επιλύει προβλήματα στην συγκοινωνία με έντονο ζήλο, κάτι που δεν γινόταν επί εποχών ΣΑΣΘ…

Επιπλέον πρέπει να γίνει κατανοητό πως η νυχτερινή ζωή της πόλης μας γίνεται εντονότερη με την πάροδο του χρόνου, και ακόμη περισσότερο σήμερα, τόσο μετά την επάνοδο από τα lockdowns,όσο και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η σχεδίαση νυχτερινών γραμμών ,είτε κυκλικών που θα κουμπώνουν στην Ν1, είτε νέες γραμμές που θα εξυπηρετούν παράλληλα, είτε εναλλακτικά να προστεθούν ολονύχτια δρομολόγια σε κύριες γραμμές κορμού (2,3,6,10,14,19,21,27,32,34) είναι απαραίτητη και επιβάλλεται!!

Όσον αφορά την εισιτηριοδιαφυγή, θα πρέπει να προηγηθεί βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στο επιβατικό κοινό πως η χρήση εισιτηρίου είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία των Μ.Μ.Μ. Ο θεσμός του «στάσιμού ελεγκτή» προκάλεσε τα γέλια εργαζομένων και επιβατών, ενώ δεν υπήρξε καμία εφαρμογή στην πράξη! Το μοντέλο του εφνιδιασμού των παραβατών θα πρέπει να επανέλθει (σταμάτησε ουσιαστικά το 2017) όπως και οι βραδινοί έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται από ομάδες 2-3 ελεγκτών, ενώ στις νυχτερινές γραμμές αλλά και όπου αλλού απαιτείται θα πρέπει οι ελεγκτές να συνοδεύονται και από αστυνομικούς. Τέλος η πρόσληψη ελεγκτών οι οποίοι θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΟΣΕΘ (και όχι του ΟΑΣΘ) είναι επιτακτική. (ήδη ετοιμάζεται οικίσκος στον Ν.Σ.Σ. για να στεγάσει τους ελεγκτές του ΟΣΕΘ).

thesstrans.com

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] 00:45,με αριθμό στόλου 901. Αφού γέμισε με επιβάτες, και ήταν υπερπλήρη (ήδη οι επιβάτες δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν από την […]

Αποστολόπουλος Κώστας

Παύλο, σε κάποια συμφωνώ !
Αλλά σε κάποια άλλα όχι…
Λες ότι την ταμπέλα την γυρίζουν σε 993 ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ . Όμως αυτό συμβαίνει μόνο στο 32Ν και στα θερινά 70&71 όταν αυτά επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη από επανομή & μηχανιώνα αντίστοιχα . Επίσης αυτο που λες ότι δεν έστριψε από εγνατία προς βουλγαρη (εκκλησία των 3 ιεραρχών) και πήγε μέσω Χαλκιδικής στο αεροδρόμιο αδυνατω να το πιστέψω…Δεν το χωρά ο νους μου …