Πόσα λεωφορεία κυκλοφορεί εν τέλει ο ΟΑΣΘ?

Εδώ και μήνες διαφημίζεται από την διοίκηση του ΟΑΣΘ όπως και πολλά πολιτικά πρόσωπα πως «Ο ΟΑΣΘ γίνεται 65 και τα έχει 500!!! (τα λεωφορεία). Το μήνυμα, αναγράφεται στις οθόνες πληροφόρησης επιβατών εντός των οχημάτων, όσο και στις οθόνες τηλεματικής στις στάσεις. Συνακόλουθα, τα ΜΜΕ αναπαράγουν την είδηση ώστε να μαθευτεί από τους πολίτες η επιτυχία της διοίκησης.

Φυσικά όσοι κυκλοφορούν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, γνωρίζουν πως το εν λόγω γεγονός, δεν ισχύει. Ο χρόνος αναμονής στις στάσεις ειναι μεγάλος και τα λεωφορεία ασφυκτικά γεμάτα τις ώρες αιχμής λόγω των αραιών δρομολογίων. Οι εργαζόμενοι, οι επιβάτες, και οι γνώστες των συγκοινωνιών γνωρίζουν πως τα 500 λεωφορεία που διαφημίζει ο οργανισμός, στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα.

Η διοίκηση, αποχαιρέτησε το 2021, με μια εικόνα με ευχές για τον νέο χρόνο που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στον ιστότοπο του οργανισμού, στην οποία υπάρχει η πολυδιαφήμιζόμενη φράση, με την μόνη διαφορά να είναι η υποσημείωση που αγορά τα 500 συνολικά οχήματα του στόλου. Θυμίζουμε από παλιότερο μας άρθρο στο οποίο αναφερθήκαμε πάλι στο ίδιο θέμα, πως ο αριθμός 500 αφορούσε τα διαθέσιμα για κυκλοφορία οχήματα στον νομό Θεσσαλονίκης. Αφορά δηλαδή τόσο του ΟΑΣΘ όσο και τα οχήματα των 4ων ΚΤΕΛ που εκτελούν αστικά δρομολόγια. Ο αριθμός αυτός διαφέρει από τον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, καθώς είναι πολύ μικρότερος.

Το Thesstrans επικοινώνησε με τους δημιουργούς της εφαρμογής ΄΄Παρατηρητήριο Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης΄΄,ζητώντας στοιχεία για την κυκλοφορία των οχημάτων. Πρόκειται για την εξαιρετική εφαρμογή η οποία μετρά τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στο δίκτυο του ΟΣΕΘ ανά πάσα στιγμή. Αν και η εφαρμογή καταγράφει μόνο τα οχήματα με λειτουργική τηλεματική, η απόκλιση από τα πραγματικά στοιχεία υπολογίζεται στο 6-9 τοις εκατό. Πάντως τα οχήματα-φαντάσματα δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 20. Την εφαρμογή δημιούργησε και τρέχει η παράταξη Πόλη Ανάποδα. (Την εφαρμογή οποία μπορείτε να βρείτε εδώ : http://paratiritiriooasth.com).

Τα στοχεία αφορούν το διάστημα 1/1/21 εώς και της 23/2/22.

  • Τα λιγότερα οχήματα που κυκλοφόρησαν στο διάστημα αυτό ήταν στις 6/5/21, με μόλις 66 οχήματα. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 4/5/21, κυκλοφόρησαν 67. Με βάση το ποσοστό των οχημάτων χωρίς τηλεματική, στις 6/5/21 κυκλοφόρησαν περίπου 72 οχήματα του ΟΑΣΘ.
  • Τα περισσότερα οχήματα που κυκλοφόρησαν στο διάστημα αυτό ήταν στις 19/10/21, με 239 οχήματα. Με βάση το ποσοστό των οχημάτων χωρίς τηλεματική, στις 19/10/21 κυκλοφόρησαν περίπου 261 οχήματα του ΟΑΣΘ.
  • Ο μέσος όρος των οχημάτων που κυκλοφόρησε ο ΟΑΣΘ το διάστημα αυτό ήταν 182 οχήματα
  • Τα περισσότερα οχήματα που κυκλοφόρησαν στον νομό Θεσσαλονίκης από ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ ήταν επίσης την 19/10/21 με αριθμό ρεκόρ, τα 333 οχήματα. Με το προσεγγιστικό ποσοστό, τα οχήματα ανέρχονται στα 367 οχήματα. Παρότι ο αριθμός αφορά τόσο τα οχήματα του ΟΑΣΘ, όσο και των ΚΤΕΛ, απέχει αρκετά από τα 500!
  • Όπως είναι αναμενόμενο, τις κυριακές κυκλοφορούν λιγότερα οχήματα, και γι’αυτό τα στοιχεία μέγιστων και ελάχιστων κυκλοφορούντων οχημάτων αφορούν μόνον καθημερινές.

Ακολουθεί διάγραμμα που παρουσιάζει τα οχήματα σε σχέση με τον χρόνο. Με πορτοκαλί χρώμα αποδίδονται τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και με μπλε το άθροισμα ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ

Φυσικά με την ύπαρξη περίπου 250 οχημάτων Leasing και άλλων 150, ιδιοκτησίας του ΟΑΣΘ απορεί κανείς γιατί κυκλοφορούν τόσα λίγα λεωφορεία? Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα οχήματα που κυκλοφορούν. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός αλλαγής θέσης περίπου 80 υπαλλήλων από τα γραφεία του ΟΑΣΘ, στην ΄΄κίνηση΄΄, δηλαδή ως οδηγοί. Τα οχήματα θα αυξηθούν περαιτέρω με την μετακίνηση ακόμη 70 εργαζομένων. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν αρκεί για την κάλυψη των κενών που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των συνεχώς μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια που δεν αντικαταστάθηκαν από νέες προσλήψεις.

Ρεπορτάζ Παύλος Σεργιάννης – Thesstrans.com

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] πραγματικότητα, ούτε ο ΟΑΣΘ έχει 500 λεωφορεία στους δρόμους ούτε το πρόβλημα των αστικών […]

[…] πραγματικότητα, ούτε ο ΟΑΣΘ έχει 500 λεωφορεία στους δρόμους ούτε το πρόβλημα των αστικών […]

Αηδονά Νέλλη

Συγχαρητήρια στην δημοτική παράταξη “πόλη ανάποδα”. Λείπουν τόσο πολύ οι μετρήσεις και οι στατιστικές σε αυτή τη χώρα.