Το δράμα της γραμμής Χ1 : ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε αναφερθεί ξανά σε παλιότερο άρθρο μας Διαβάστε εδώ : Ακατάλληλα οχήματα στην γραμμή του Αεροδρομίου από τον ΟΑΣΘ

Βγαίνεις από το αεροδρόμιο, κατευθύνεσαι αφού ψάξεις, την στάση του ΟΣΕΘ. Περιμένεις το λεωφορείο. Βλέπεις την οθόνη τηλεματικής η οποία γράφει μόνο διαφημιστικά μηνύματα και ανακρίβιες για τον στόλο του ΟΑΣΘ. Μιάς και κατευθύνεσαι προς το κέντρο της πόλης, προτιμάς την γραμμή Χ1 που συνδέει τον Σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία με τον Αεροδρόμιο. Ούσα η μοναδική γραμμή που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη της Θεσσαλονίκης, θεωρείς πως είναι συχνή γραμμή. Αμ δε! Σύμφωνα με το πρόγραμμα που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ η γραμμή εκτελεί δρομολόγια ανά 25-30 λεπτά. Στην πραγματικότητα όμως τα δρομολόγια εκτελούνται κάθε 34-45 λεπτά!

Μετά από 20 λεπτά αναμονής και έχοντας παρατηρήσει άπειρες φορές τον πίνακα να σε ενημερώνει για τα 500 του ΟΑΣΘ, εμφανίζεται και το Χ1…αλλά φτάνει σε 25 λεπτά.. Φυσικά στο μεταξύ η στάση έχει κατακλειστεί από κόσμο που μάταια περιμένει. Εκεί που έχεις χάσει κάθε ελπίδα, εμφανίζεται ένα λεωφορείο. Απορείς ποιάς γραμμής είναι μιας και δεν πινακίδα προορισμού σε λειτουργία.. Πλησιάζοντας παρατηρείς ένα μικροσκοπικό χαρτάκι στο οποίο κάποιος έγραψε με μαρκαδόρο, Χ1. Αναρωτιέσαι αν το λεωφορείο ήρθε ουρανοκατεύατο μιας και στην τηλεματική δεν εμφανίζεται.

Ανακρίβιες από τον ΟΑΣΘ περί 500 λεωφορεία, περισσότερα στο άρθρο μας εδώ: Τι ακριβώς εννοεί ο ΟΑΣΘ με τα 500 οχήματα?
11/1/21, Στάση Αεροδρομίου Μακεδονία : Εκατοντάδες άτομα περιμένουν να επιβιβαστούν στο λεωφορείο της γραμμής Χ1

Κατά την επιβίβαση επικρατεί πανικός καθώς δεκάδες άτομα με βαλίτσες προσπαθούν να επιβιβαστούν νωρίς ώστε να προλάβουν μια θέση. Έχοντας παστωθεί με άλλα δεκάδες φορώντας την μάσκα σου, το λεωφορείο ξεκινάει. Φυσικά η μειωμένη πληρότητα του 85 τοις εκατό τηρείται… Κατά την διαδρομή δεκάδες άτομα επιχειρούν να επιβιβαστούν στο λεωφορείο. Η γραμμή έχει το χάρισμα να είναι η μοναδική που συνδέει την Β.Όλγας με την Εγνατία και γι΄αυτό γεμίζει ασφυκτικά.

Παλιά οθόνη του προκατόχου του οχήματος, μη συμβατή με το σύστημα του ΟΑΣΘ

Δυστυχώς είσαι από τους άτυχους που δεν ξέρουν την πόλη μας! Προσπαθείς να καταλάβεις που θα κατέβεις, Πληθώρα πληροφοριών δεν υπάρχουν και θέλοντας να βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε εμείς στο Thesstrans! Μάταια περιμένεις να ακούσεις την επόμενη στάση. Η αναγγελία στάσεων στα οχήματα leasing δεν λειτουργεί από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας, κοντά έναν χρόνο τώρα. Προφανώς ο ΟΑΣΘ ακούγοντας τους ειδικούς για την απαγόρευση της μουσικής για τον περιορισμό του κορονοιού, δεν ενεργοποιεί την αναγγελία για την προστασία των επιβατών του! (Σε μερικά οχήματα leasing άλλων γραμμών, λειτουργεί τελευταία η αναγγελία)

Αν για κάποιον λόγο θελήσεις να αγοράσεις εισιτήριο από το μηχάνημα εντός του λεωφορείου θα έρθεις σε επαφή με τα παλαιότερα μηχανήματα του οργανισμού. Χρονολογούνται πριν από 25 χρόνια, δεν διαθέτουν άλλη γλώσσα πέρα από τα ελληνικά ούτε οθόνη αφής. Σε κάθε προτίμηση καλυτέρα να προτιμήσεις το εισιτήριο από τα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ. (Δεν διαθέτουν τα περίπτερα εισιτήρια για την γραμμή Χ1)

Επιπλέον στην όλη θλιβερή κατάσταση έρχεται και η καταγγελία των οδηγών της γραμμής για τα προβληματική θέρμανση οποία υπολειτουργεί ενώ σε συγκεκριμένο όχημα δεν λειτουργεί καθόλου…Παράλληλα καταγγέλλεται ότι τα καθίσματα δεν διαθέτουν καμία άνεση για τους οδηγούς ,δυσκολεύοντας το ήδη δύσκολο έργο τους. (συγκεκριμένα μηχανικό κάθισμά έναντι του σύνηθες ΄΄με αέρα΄΄)

Όλα αυτά θα είχανε φυσικά αποφευχθεί αν παρέμεναν στην γραμμή του αεροδρομίου τα ιδιόκτητα οχήματα του ΟΑΣΘ τα οποία διέθεταν όλες τις παραπάνω λειτουργίες ενώ επιπλέον είχανε και οθόνη που ανέγραφαν τις στάσεις αλλά και μια 4η πόρτα που θα διευκόλυνε την είσοδο και έξοδο των επιβατών!

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες την γραμμή πολιόρκησε τόσο εταιρία ΚΤΕΛ όσο και η Fraport ,η εταιρία διαχείρισης του αεροδρομίου Μακεδονία. Η τελευταία συγκεκριμένα δύο φορές , με τον ΟΑΣΘ να αρνείται κάθε παραχώρηση της γραμμής.

Βέβαια όσον αφορά τα δρομολόγια, για τα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, οι οδηγοί ζήτησαν αρκετές φορές από την διοίκηση την πύκνωση τους. Συγκεκριμένα θεωρούν πως η εφαρμογή του θερινού προγράμματος δρομολογίων, θα πρέπει να ισχυεί όλον τον χρόνο. Θυμίζουμε πως κατά το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων η συχνότητα της γραμμής αγγίζει τα 15 λεπτά καθώς προστίθενται 2 οχήματα στην γραμμή και φτάνουν τα 7!

Υ.Γ. : Το άρθρο έχει γραφτεί σε χαλαρότερο ύφος ώστε να διακομοδίσουμε την κατάσταση.

One Reply to “Το δράμα της γραμμής Χ1 : ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *