Θυμώμαστε τα Δελτία τύπου του ΟΑΣΘ από το μακρινό 2014:
Σε πέντε λεωφορειακές γραμμές της Θεσσαλονίκης μπαίνει πιλοτικά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ,…
Χρήστος Στεφανίδης, στη διάρκεια της διημερίδας «Οι Δημόσιες Μεταφορές στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Αστική Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Παλαιστής σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων δυο μηνών θα λειτουργήσει πιλοτικά η «έξυπνη κάρτα» (ηλεκτρονικό εισιτήριο) σε λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ, καθώς ήδη ο Οργανισμός έχει προμηθευτεί 100 καινούργια ακυρωτικά μηχανήματα.
Δίνοντας λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Στεφανίδης τόνισε ότι «το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2015 θα λειτουργήσει πιλοτικά η «έξυπνη κάρτα» για περίπου τέσσερις μήνες. «Από τα 100 μηχανήματα δε θα τοποθετηθούν άμεσα όλα. Ωστόσο, τα λεωφορεία πέντε γραμμών θα έχουν τέτοια μηχανήματα και έτσι θα γίνει η εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Οι γραμμές που προσδιορίσαμε είναι 10, 31, 11, 57 και 83, όμως η οριστικοποίησή τους θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου.
Σταδιακά το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπει σε όλες τις γραμμές, με πρώτες εκείνες που έχουν πληρότητα κάτω του 35%. Η προμήθεια των ‘έξυπνων καρτών’ θα γίνεται από τα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ σε πρώτη φάση, ενώ είμαστε σε συνεννόηση με τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να υπογράψουμε συμβάσεις», επισήμανε.
Παρόμοια αρθρα φυσικά έχουμε σχεδόν κάθε χρόνο από τότε…
Και φτάνουμε πάλι στο 2021
που ακούμε για εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για άλλη μια φορά (όπως άλλες πόσες φορές την τελευταία 5ετία) σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της τηλεματικής του ΟΑΣΘ. Το έργο κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ αναλαμβάνει η Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (70%) – INDIGITAL (15%) – AMCO(15%) Η έναρξη των εργασιών προγραμματιζόταν για την 8η Μαρτίου 2021 και θα είχε διάρκεια 12 μηνών. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έλαβε ποτέ χώρα…
Ενδεικτικά, το τελικό ολοκληρωμένο σύστημα θα παρέχει:
- ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επιβατικού κοινού, (πχ. ημερήσιος προγραμματισμός ΟΑΣΑ)
- καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών μέσω της χρήσης καρτών και αγοράς εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου (app και τεχνολογία NFC)
- μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΟΣΕΘ
- μείωση την εισιτηριοδιαφυγής και αύξησης των εσόδων του ΟΣΕΘ
Όσον αφορά βέβαια το τελευταίο, περί εισιτηριοδιαφυγής, χρειαζόμαστε μια επεξήγηση για το πως θα συμβάλει στην μείωση της, καθώς δεν θα τοποθετηθεί κάποιο σύστημα παρεμπόδισης των Λαθρεπιβατών. Επί της ουσία θα αντισταθούν τα χάρτινα εισιτήρια και κάρτες με ηλεκτρονικές κάρτες, όπως ακριβώς στην Αθήνα. Πολύ πιθανό βέβαια να χρησιμοποιούνται απλώς οι χρεωστικές κάρτες, όπως ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο για την αναβάθμιση υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Για την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία αποτελεί τον βασικό εκτελεστικό βραχίονα υλοποίησης της ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΟΣΕΘ αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα υλοποίησης του κυβερνητικού οράματος για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες στο πλαίσιο της νέας ψηφιακής εποχής», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης.
Ιδρυτής και διαχειριστής του Thesstrans. Από μικρός είχε ιδιαίτερη αγάπη για τις συγκοινωνίες, και ειδικότερα τα αστικά λεωφορεία. Φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ. Λάτρης της φωτογράφισης λεωφορείων.δημιουργεί πολυμέσα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, με την βοήθεια των συνεργατών του. Από το 2023, εργάζεται ως οδηγός αστικού λεωφορείου, σε αστικές γραμμές ΚΤΕΛ. και από το 2024 στον ΟΑΣΘ.