Προβληματική είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Με την ανακαίνιση του αεροδρομίου και την λειτουργία του νέου τερματικού Σταθμού ο κύριος όγκος των αναχωρήσεων διεξάγεται από εκεί. Δυστυχώς ενώ υπάρχει χώρος μπροστά στον Τ2 δεν προβλέφθηκε η προσθήκη και δεύτερης στάσης από τον ΟΣΕΘ. Η στάση που υπάρχει, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο παλιό terminal και χρησιμοποιείται σήμερα για την εξυπηρέτηση και των δύο τερματικών του Αεροδρομίου. Το πρόβλημα είναι πως η στάση αυτή βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από τον Τ2 και οι επιβάτες αναγκάζονται να περπατούν την απόσταση αυτή , κουβαλώντας και τις αποσκευές τους.
Το Thesstrans πραγματοποίησε αυτοψίες στο αεροδρόμιο, παρατηρώντας το πρόβλημα, ενώ επικοινώνησε και με τον Κ, Στράτο Τουπεκτσή για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Κ. Τουπεκτσής ως συντονιστής αστικής συγκοινωνίας του ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ, μας έστειλε την πρόταση του για την δημιουργία μιας ακόμη στάσης στο Αεροδρόμιο την οποία και σας παρουσιάζουμε. Μάλιστα μας πληροφόρησε πως η πρόταση απεστάλει παλιότερα τόσο στον ΟΣΕΘ όσο και στον ΟΑΣΘ χωρίς καμία ουσιώδη αλλαγή. Βέβαια να σημειωθεί εδώ πως ο ΟΣΕΘ με απόφασή του μετέφερε την υπάρχουσα στάση κατά 12 ολόκληρα μέτρα πιο κοντά στον Τ2…
Ακολουθεί η πρόταση όπως απεστάλει στον ΟΣΕΘ :
ΠΡΟΣ : Τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)
Αφορά τις αστικές γραμμές 01Χ ΚΤΕΛ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ,01Ν ΚΤΕΛ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ(εξυπηρέτηση από ΟΑΣΘ) ΚΑΙ 79 Α.Σ ΙΚΕΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (εξυπηρέτηση από ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ).
Εν όψη της επανεκκίνησης του τουρισμού από τις 15 Μαΐου και της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό για τις διαπεριφερειακές αλλά και τις διακρατικές μετακινήσεις, αναμένεται αύξηση του αριθμού των επιβατών που θα διακινηθούν στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», προσεχώς,
Το νέο κτήριο αεροσταθμού που παραδόθηκε το 2020 ονομάζεται Τ2 ενώ το παλαιότερο ονομάζεται Τ1.
Το νέο κτήριο υποδέχεται και εξυπηρετεί καθημερινά το σύνολο των επιβατών ενώ το παλαιότερο τελεί υπό ανακαίνιση. Οι εργασίες πιθανόν να κρατήσουν αρκετό χρονικό διάστημα.
Η αποβίβαση του συνόλου των επιβατών που διέρχονται λοιπόν στον σταθμό αναχώρησης του αερολιμένα με την αστική συγκοινωνία της πόλης μας γίνεται στην σταθερή στάση με αριθμό 36013 που έχει καθοριστεί στις αναχωρήσεις του παλαιού κτηρίου Τ1 , περίπου 500 μέτρα μετά το νέο κτήριο Τ2. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε επιβάτης διανύει αυτήν την απόσταση μεταφέροντας “εαυτόν και αποσκευές”, προκειμένου να εισέλθει στις νέες εγκαταστάσεις από όπου θα ταξιδέψει.
Για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης, γίνεται πρόταση προς μελέτη για την τοποθέτηση νέας προσωρινής ή μόνιμης στάσης στην είσοδο του νέου κτηρίου Τ2 και πριν το κτήριο Τ1 που ήδη έχει στάση, αλλά ανακαινίζεται, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ασφαλή αποβίβαση αλλά και την εξοικονόμηση του χρόνου των επιβατών.
Από τα παραπάνω δεν επηρεάζεται η στάση των αφίξεων η οποία είναι στο κάτω μέρος των αναφερόμενων κτηρίων.
Επισυνάπτω φωτογραφίες από τους χώρους του αερολιμένα.
Με εκτίμηση,
Τουπεκτζής Ευστράτιος, συντονιστής αμαξοστασίου και κίνησης αστικής συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης των κτελ ΣΕΡΡΩΝ.
Ιδρυτής και διαχειριστής του Thesstrans. Από μικρός είχε ιδιαίτερη αγάπη για τις συγκοινωνίες, και ειδικότερα τα αστικά λεωφορεία. Φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ. Λάτρης της φωτογράφισης λεωφορείων.δημιουργεί πολυμέσα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, με την βοήθεια των συνεργατών του. Από το 2023, εργάζεται ως οδηγός αστικού λεωφορείου, σε αστικές γραμμές ΚΤΕΛ. και από το 2024 στον ΟΑΣΘ.