Νέα διαχωριστικά τοποθετεί ο ΟΑΣΘ – Επανέρχεται η χρήση της 1η πόρτας

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και καιρό περι τοποθέτησης πλέξι γκλας στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με έγγραφο στην διαύγεια, ο οργανισμός προκηρύσσει διαγωνισμό για την τοποθέτηση υαλοπινάκων σε 150 οχήματα τύπου Mercedes Benz Citaro. Ορισμένα οχήματα leasing διαθέτουν παρόμοιου τύπου προστατευτικό για τον οδηγό που είχε τοποθετηθεί από τον προκάτοχο τους.

Πλεξι γκλας που διαθέτουν ήδη ορισμένα οχήματα leasing

 

Η τοποθέτηση των Υαλοπινάκων θα γίνει από εργαζομένους του αναδόχου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως της 31/12/2021. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 24.180 ευρώ. Στην σύμβαση περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές περιγραφές των plexiglass τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Άνοιγμα 1ης πόρτας και Έλεγχος

Με την τοποθέτηση των νέων plexiglass στα λεωφορεία του οργανισμού αναμένεται να αφαιρεθεί το διαχωριστικό που υπάρχει αυτή την στιγμή μεταξύ οδηγού και επιβατών. Θέμα χρόνου αποτελεί λοιπόν η εκ νέου χρήση της 1ης θύρας από τους επιβάτες. Με αυτό το μέτρο θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού αλλά παράλληλα θα γίνεται υποτυπώδης έλεγχος των επιβατών. Άγνωστο παραμένει αν με την επιστροφή χρήσης της 1ης πόρτας θα καταστεί υποχρεωτική η επιβίβαση των επιβατών από την 1η πόρτα, έστω στις γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση. Θυμίζουμε πως το μέτρο επιβίβασης από την 1η πόρτα είχε εφαρμοστεί από τον ΟΑΣΘ το 2011 για πληθώρα γραμμών χαμηλής κίνησης, κυρίως όμως περιαστικών. Το μέτρο καταργήθηκε πρακτικά το 2017 με την κρατικοποίηση του οργανισμού. Ακόμη και σήμερα στα οχήματα των γραμμών αυτών (η πλειοψηφία αυτών εκτελείται σήμερα από ΚΤΕΛ) υπάρχει ηχητική αναγγελία για την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών από καθορισμένες θύρες.

Ενημέρωση επιβατών σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, 2016
Θα ακολουθήσουν και τα ΚΤΕΛ

Στα χνάρια του ΟΑΣΘ, και τα ΚΤΕΛ που εκτελούν την αστική συγκοινωνία στην Θεσσαλονίκη. Ενώ είχε τοποθετηθεί και στα περισσότερα οχήματα τους διαχωριστικό παρόμοιο με αυτό του ΟΑΣΘ, θα αφαιρεθεί ώστε να χρησιμοποιείται η 1η θύρα των οχημάτων. Παράλληλα αναμένεται και η έναρξη ελέγχων από τους οδηγούς στις γραμμές αυτές. Άλλωστε σύμφωνα με την σύμβαση εκτέλεσης, το ΚΤΕΛ «Μεριμνά για την επικύρωση των εισιτηρίων από το επιβατικό κοινό.» Παρότι το 1ο διάστημα αρκετοί οδηγοί των ΚΤΕΛ εκτελουσών σποραδικούς ελέγχους στα οχήματα, αυτοί σταμάτησαν μετά από επεισόδια και βανδαλισμούς από μερίδα επιβατών. Ο έλεγχος των επιβατών επιζητείται και από μερίδα οδηγών καθώς στις γραμμές των ΚΤΕΛ οι έλεγχοι από τον ΟΑΣΘ/ΟΣΕΘ είναι μηδαμινοί και η εισιτηριοδιαφυγή έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο.

Αντιδράσεις από τους εργαζομένους

Σίγουρες θεωρούνται οι αντιδράσεις διάφορων παρατάξεων άλλα και του ΣΕΟΑΣΘ στη νέα συνθήκη. Παλαιότερα υπήρξαν αντιδράσεις με την τοποθέτηση διάφανου μουσαμά με σκοπό και πάλι το άνοιγμα της 1ης πόρτας των οχημάτων. Τότε γινόταν αναφορά στην μη προστασία του οδηγού ενώ παράλληλα ο οδηγός θα ήταν ασφυκτικά απομονωμένος. Παράλληλα η οδήγηση δυσχεραινόταν καθώς ο μουσαμάς εμπόδιζε την σωστή όραση του οδηγού Ενδιαφέρον έχει αν θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του ΟΑΣΘ η απλά θα παραμείνει διακοσμητικός, όπως στα ήδη υπάρχοντα οχήματα,

1 ping

  1. […] Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο ΟΑΣΘ θα ανοίξει σύντομα την 1η πόρτα των οχημάτων και θα επιδιωχθεί ο έλεγχος των επιβατών από τους οδηγούς. Σε αρκετά οχήματα έχει ήδη τοποθετηθεί το νέο διαχωριστικό. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε γράψει ήδη και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: https://thesstrans.com/diaxoristika-porta/ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Translate »
error: Προσοχή! Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα άρθρα μας επικοινωνήστε στο: [email protected]