Συνεχείς επιθέσεις σε αστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής – Τι καταγγέλλουν οδηγοί!

Αμείωτα είναι τα περιστατικά επιθέσεων στις γραμμές του ΟΣΕΘ 87 και 88 που εκτελεί το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Παρά την επιστολή του ΟΣΕΘ στην αστυνομία και την κινητοποίηση της ,τα περιστατικά συνεχίζουν. Μπορεί ακόμη να μην έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός αλλά όσο δεν λαμβάνονται μέτρα τίθενται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και η ψυχική υγεία των οδηγών.

Οι επιθέσεις γίνονται κυρίως στην γραμμή 88 και συγκεκριμένα σε απόμερο σημείο, στην περιοχή της Καρδίας. Στο σημείο αυτό υπάρχει έλλειψη φωτισμού με αποτέλεσμα την μειωμένη ορατότητα του οδηγού. κάτι που διευκολύνει τις επιθέσεις. Αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό σημείο επίθεσης ενώ παρόμοιες επιθέσεις γίνονται και στην γραμμή 87.

Αιτία των επιθέσεων είναι η ΄΄παράκληση΄΄ των οδηγών από τους επιβάτες να ακυρώσουν εισιτήριο και να φορέσουν μάσκα, δηλαδή να είναι τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους. Φυσικά οι επιβάτες, συνήθως νεαρής ηλικίας αδιαφορούν πλήρως, έρχονται σε αντιπαράθεση με τους οδηγούς. Παράλληλα μη δείχνοντας κάνεναν σεβασμό στους συνεπιβάτες τους ,στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ αλλά και στον οδηγό που εργάζεται, καπνίζουν εντός των οχημάτων, ζωγραφίζουν και χαράζουν τα τζάμια και τις θέσεις των οχημάτων, βανδαλίζουν τα οχήματα.

Στην σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ αναφέρεται πως οι οδηγοί έχουν την μέριμνα για την ακύρωση εισιτηρίων από τους επιβάτες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται αφένως λόγώ της μη χρήσης πόρτας και αφετέρου των συνεχών επιθέσεων και απειλών στους οδηγούς. Πριν λίγους μήνες μάλιστα, ο τελευταίος οδηγός που έλεγχε τα εισιτήρια, σταμάτησε, μετά από συνεχείς επιθέσεις στο λεωφορείο. Παράλληλα παρά το γεγονός πως ο έλεγχος των επιβατών των γραμμών των ΚΤΕΛ είναι ευθύνη και του ΟΑΣΘ καθώς τα δικά του εισιτήρια ακυρώνονται, άρα αυτός χάνει έσοδα, αδιαφορεί παντελώς. Ουδέποτε έχει γίνει έλεγχος από ελεγκτή του ΟΑΣΘ στις γραμμές αυτές. Οι περισσότεροι επιβάτες δεν ακυρώνουν εισιτήρια παρά την συνέπεια του ΚΤΕΛ στην εκτέλεση την δρομολόγιων.

Το Thesstrans έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αυτοψίες στην γραμμή 87 παρατηρώντας τα προβλήματα της. Σύντομα θα δημοσιευτεί εκτενές άρθρο!

Μόλις 16 ακυρώσεις εισιτηρίων όλη την ημέρα. Γραμμή 87, 8/1/22

Σε άλλες περιπτώσεις λόγω της υπερπληρώτητας του λεωφορείου από επιβάτες, οδηγοί δέχθηκαν απείλες για την ζωή τους από επιβάτες και ορισμένους γονείς των οποίων τα παιδιά δεν επιβίβασε ο οδηγός. Η σχεδίαση των δρομολογίων και η επέμβαση σε αυτά αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΣΕΘ και το ΚΤΕΛ δεν μπορεί να παρέμβει!

Οδηγός της γραμμής 87 καταγγέλλει στο Thesstrans τα εξής :

Έχει τύχει περιστατικό όπου πατέρας παιδιού επιτέθηκε στον οδηγό επειδή δεν επιβίβασε παιδία. Συγκεκριμένα το λεωφορείο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες και είπε σε κάποια παιδιά ότι δεν μπορεί να πάρει άλλους. Έτσι το επόμενο βράδυ αποφάσισαν να του στήσουν καρτέρι σε σε Νέα Ραιδεστός, Φιλοθέη, Λακκιά , Ταγαράδες και μέσα στα Βασιλικά Η ενημέρωση έγινε μέσω instagram και του πετούσαν αυγά μπουκάλια με νερό και φούσκες γεμάτες με νερό. Φυσικά δεν αντηληφθησαν την σοβαρότητα της πράξης τους. Δεν σκέφτονται πως εάν το παράθυρο του οδηγού είναι κατεβασμένο και κάποιο μπουκάλι χτυπήσει τον οδηγό πως με τη στραβοτιμονιά που θα μπορεί να συμβεί μπορεί να δημιουργηθεί ατύχημα και η πλάκα να πάρει τεράστιες διαστάσεις…

Παράλληλα ο ίδιο οδηγός καταγγέλει και ένα ακόμη περιστατικό :

Γονέας μπήκε μπροστά στο λεωφορείο πρωινές ώρες γιατί πάλι ο οδηγός δεν πήρε τον γιο του. Του έκανε μανούρα και του είπε γιατί δεν παίρνεις το παιδί μου να πάει στο σχολείο και αναγκάζομαι εγώ να χάνω το χρόνο μου, και να χάνω χρόνο από τη δουλειά. Ο οδηγός του απάντησε πως ήταν ασφυκτικά γεμάτο το λεωφορείο και ο γονέας είπε ότι δεν με ενδιαφέρει…

Παρόμοιο περιστατικό έχουν δημιουργήσει εκπαιδευτικοί σε δρομολόγιο της γραμμής 87 επειδή ο οδηγός τους αρνήθηκε την επιβίβαση λόγω υπερπλήρους οχήματος. Αυτοί παρεμπόδισαν το όχημα και ο οδηγός σταμάτησε το δρομολόγιο. Μετά από επικοινωνία του οδηγού με το ΚΤΕΛ και την είσοδο τον επιβατών σε σημείο που ενοχλούσαν τον οδηγό, το δρομολόγιο συνεχίστηκε

Σοβαρό περιστατικό που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν αυτό της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου στο οποίο σημειώθηκε και τραυματισμός. Συγκεκριμένα άγνωστοι εκτόξευσαν πέτρες στο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι της πόρτας του οδηγού και να τον τραυματίσει στην ωμοπλάτη. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, στην περίπτωση που ο οδηγός έχανε τον έλεγχο του οχήματος, εξαιτίας του τραυματισμού, τόσο για τους επιβάτες εντός όσο και για τα διερχόμενα οχήματα. Παράλληλα τις ίδιες μέρες, λεωφορείο της γραμμής 88, αποκλείσθηκε από νεαρά άτομα χωρίς λόγο. Ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία η οποία κατέφτασε μετά από 2,5 ώρες και το δρομολόγιο συνεχίσθηκε

Η πέτρα που τραυμάτισε τον οδηγό,της γραμμής 88, εντός του λεωφορείου.

Ακόμα ένα περιστατικό που ευτυχώς έληξε χωρίς τραυματισμούς συνέβη τη παραμονή των Χριστουγέννων.. Στο χωριό Αγία Παρασκευή το λεωφορείο 4039 που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο δέχθηκε επίθεση με πορτοκάλια πέτρες και μπάλες ποδοσφαίρου.

Το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου στο ίδιο χωριό. Εκεί το λεωφορείο 4036 εκτελώντας το δρομολόγιο της γραμμής 87Α, αποκλείστηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Αιτία ήταν η τοποθέτηση κάδων οι οποίοι εκλέισαν τον δρόμο προς την πλατεία του χωριού. Ο οδηγός μετακίνησε τους κάδους στη αρχική τους θέση και το δρομολόγιο συνεχίστηκε.

Φυσικά το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής δεν έχει την αποκλειστικότητα των επιθέσεων καθώς ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε γραμμές του ΚΤΕΛ Σερρών αλλά και του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Παύλος Σεργιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Translate »
error: Προσοχή! Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα άρθρα μας επικοινωνήστε στο: [email protected]